Een uitvaart en Corona, hoe gaan wij daar mee om?

Terug naar Blog

Het is een spannende tijd, de Corona grijpt om zich heen, waar zal het eindigen? Tot nu toe mogen er nog 100 personen, inclusief de familie, aanwezig zijn bij een uitvaart. Gaan wij België achterna en worden straks maximaal 30 bezoekers bij een uitvaart toegestaan? Of gaat wellicht na het sluiten van de scholen, kinderdagverblijven en de Horeca, net als Italië, Nederland helemaal op slot?
In deze spannende tijd moeten er drastische maatregelen genomen worden om Covid-19, ook wel Corona genoemd, onder controle te krijgen. Daarnaast moeten wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, maar ook ons zelf en onze omgeving goed in de gaten houden?

Ook tijdens deze onzekere tijden zullen er mensen overlijden en ieder overlijden brengt een afscheid met zich mee. Dat moet vooral zo blijven. Immers een goed afscheid is de beste start van het rouwproces.
Maar Nederland heeft te maken met Corona en de regelgeving daaromtrent die per dag en soms per uur aangepast wordt en/of andere inzichten kent. Wij zullen hier continu op monitoren en daar waar nodig onze werkwijze op aanpassen.

Wij zullen met uiterste precisie en zorgvuldigheid, zoals u van ons gewend bent, samen met u de uitvaart van uw geliefde vorm geven. Voor de verzorging van de overledene, mits deze niet aan Corona overleden is, zal niets veranderen. Daarentegen zullen wij bij het eerste contact vragen of wij u een hand mogen geven. Voordat wij bij u binnenkomen zullen wij onze handen desinfecteren en als wij vertrekken doen wij dit weer. Zodra wij enkele ziekteverschijnselen zullen hebben, lees verkoudheid of erger, zal een collega de dienstverlening overnemen. Wij doen er alles aan om u te geruststellen en eventuele verspreiding van o.a. Corona te voorkomen.
Bij een overlijden door Corona zullen wij iets meer aan beschermende maatregelen nemen. Zo zullen wij bijvoorbeeld schorten met lange mouwen dragen, maar zullen er niet uit zien als marsmannetjes. U kunt helaas niet helpen bij het verzorgen van de overledene.

Met betrekking tot de uitvaart is er in de afgelopen dagen wel het één en ander veranderd. Wij kunnen in de basis nog steeds samen met u de uitvaart samenstellen zoals u hem wenst, al vraagt het wel om enige creativiteit. Gelukkig staan wij bekend om onze creativiteit en kunnen wij daardoor de begrafenissen en crematies, samen met u, het persoonlijke tintje geven die het nodig heeft. Maar helaas kunnen wij niet alles meer. Wij mogen ook niet meer dan 100 personen in één ruimte hebben en kunnen dit dus ook niet realiseren. Wat de sluiting van de Horeca voor consequenties heeft voor de eventuele nazit, dat laat zich nog raden… Daarentegen is er zeker nog wel veel mogelijk en uiteraard bespreken wij deze mogelijkheden met u.

Dan tot slot, wij hebben dagelijks contact / delen dagelijks informatie met diverse uitvaartcentra en volgen de richtlijnen van het RIVM. (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/postmortale_zorgverlening ) Ook is er intensief contact met de overkoepelende organisaties in de uitvaartbranche. In onze samenwerking met Uitvaartzorg Westerkwartier en Uitvaartzorg Haren is er dagelijks contact met de uitvaartbegeleiding en het verzorgingsteam. Wij sparren dan met elkaar hoe wij u het beste binnen de huidige en nieuwe richtlijnen kunnen ondersteunen. Door deze samenwerking kunnen wij optimale dienstverlening blijven garanderen voor nu en voor in de toekomst.
Om verdere risico’s te vermijden is ons inloopspreekuur komen te vervallen. Voor informatieve gesprekken werken wij alleen nog op afspraak. Wij hopen zo op voorhand een inschatting te kunnen maken van eventuele risico’s. Een afspraak kan en mag ook bij u thuis plaats vinden, is gratis en geheel vrijblijvend.

Mocht u nog vragen hebben over onze dienstverlening, al dan niet in combinatie met Corona, neem dan gerust contact met ons op.
Dit kan via info@uitvaartzorg-bijzonder.nl of door te bellen met 0592 – 85 34 35 of 050 -211 0 381. Er is ook een invulformulier op onze website.