De dood. Praat erover. Niet eroverheen.

Terug naar Blog

SIRE start vandaag een nieuwe campagne: De dood. Praat er over. Niet eroverheen.

SIRE heeft voorafgaand aan deze campagne onderzoek gedaan of mensen wel of niet over de dood praten. Hieruit bleek dat meer dan de helft spijt heeft omdat ze aangeven niet genoeg over de dood gesproken te hebben met iemand die er nu niet meer is. Het mag duidelijk zijn dat het dan lastiger is om goed afscheid te nemen en nog erger, soms spijt kan hebben van keuzes die gemaakt zijn.

Nog een paar cijfers die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen:

  • slechts 27% van de Nederlanders heeft alles tegen hun naasten gezegd, mochten zij morgen overlijden. Hierbij gaat het zowel over praktische als emotionele en financiële zaken
  • 31% van de Nederlanders vindt het moeilijk om over het eigen overlijden te praten
  • slechts 28% neemt het initiatief tot een gesprek over de dood met een naaste
  • 39% denkt in het algemeen dat praten over de dood de angst voor de dood vermindert. Als het gaat om de laatste levensfase, dan denkt 53% dat praten over de dood kan helpen de laatste fase gerust tegemoet te gaan
  • 16% is bewust bezig met het eigen sterven

Drie tv spotjes

De komende tijd worden drie tv-spotjes uitgezonden die deze boodschap kracht bij moeten zetten. Deze gaan onder meer over het ongemak dat komt kijken als de dood ter sprake komt. Spotjes waar Sander de Hosson, Longarts van het Wilhelmina Ziekenhuis aan heeft meegewerkt bij het realiseren daarvan.

De Hosson zegt bij RTV Drenthe: “De dood is een gegeven, maar laten we het vooral hebben over dat stukje ervóór. Pak elkaar als familie stevig vast, creëer ruimte om afscheid te nemen. neem de tijd om terug te blikken. Dat helpt niet alleen de stervende, maar ook de nabestaanden in het rouwproces. Juist er niet over praten maakt alles nog rauwer.”

Dooddoeners

Ken jij ze…?
Na een doodgeboren kindje; “Ach jij bent nog zo jong, voor je het weet ben je zo weer zwanger”.
Tegen een kind die zijn konijn dood vindt: “We gaan vanmiddag wel even naar de winkel en kopen wel een nieuwe”. Klik hier voor het SIRE filmpje
Of… “Mam, je hoeft nu nog niet alles te verdelen, jij gaat nog lang niet dood”. Klik hier voor het SIRE filmpje
Dit is dus echt eroverheen praten en er niet over in gesprek gaan

Praten over de dood

Praten over de dood geeft inzichten en inzichten kunnen weer leiden tot rust, maar ook bijdragen aan een persoonlijk(er) afscheid voor als het moment daar is. Ik merk dat dagelijks in mijn werk.

Overledene achterop een vrachtwagen, omdat deze wens kenbaar is gemaakt

Stel je eens voor, er is een overlijden en de familie weet niet wat de overledene wil. Ach laten we pap maar cremeren. Opa en oma zijn ook gecremeerd. Dat zou hij vast zo gewild hebben. En tijdens de nazit, na de crematie zegt de buurman van pap: “Goh…, hij heeft toch anders besloten…”?
Dit is slechts een voorbeeld die het belang aangeeft, de dood praat er over en niet eroverheen!

Belangrijk

Omdat wij dit een belangrijk thema vinden, gaan wij al jaar en dag met mensen in gesprek om te komen tot een mooi wensenoverzicht voor iets wat ooit komen gaat. Dit gesprek is bij ons altijd gratis geweest en zal ook altijd gratis blijven. Nog belangrijker, het verplicht jou/jullie tot helemaal niets. Jij bepaald wat je met dit wensenoverzicht doet en wie daar invulling aan geeft.

Afspraak maken

Wij hebben een vrij inloopspreekuur aan de Gieterstraat 33 in Rolde. Dit inloopspreekuur is iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen tussen 9 uur en 12 uur. Maar een goed gesprek waar een goed wensenoverzicht uit naar voren komt, duurt anderhalf tot 2 uur. Een afspraak maken kan dus verstandig zijn. Dit kan via de contactpagina maar ook door te bellen met 0592 - 85 34 35 of 050 - 211 03 81. En indien gewenst komen wij ook bij jou/jullie thuis.

Het wensenboekje van uitvaartzorg BijZonder. hierin kun jij je wensen voor na het overlijden kenbaar maken