Al 5 jaar bezig met de dood

Terug naar Blog

Een jubileum: Peter Hendriks uit Rolde begon 5 jaar geleden zijn uitvaartbedrijf BijZonder. In eerst week van juli viert hij dit met een expositie, een gratis beurs en publiekslezingen door de Vlaamse rouwdeskundige Manu Keirse.

Hoe hij erbij kwam om uitvaartverzorger te worden? Het antwoord gaat meteen de diepte in. Misschien gaat dat ook wel zo, als je het hebt over de dood. ‘De dood intrigeert me al sinds het overlijden van mijn grootouders,’ vertelt Hendriks. ‘Aan de ene kant vind ik de dood lelijk. Sterven maakt er een rommeltje van. En het is een lelijke streek dat je iemand moet missen van wie je houdt. Aan de andere kant roept de dood de vraag naar het Grote Onbekende op. En dan niet alleen of er zoiets als een ziel is, een hiernamaals, maar ook de vraag ‘hoe nu verder’ met het grote verdriet.

Toch kwam de stap naar de uitvaartwereld pas laat in zijn loopbaan. ‘Ik heb gesolliciteerd bij een begrafenisvereniging, waarvoor ik polissen zou verkopen. En bij grote drukte zou ik dan ook betrokken worden bij het verzorgen van de overledenen, en het leiden van uitvaarten. Maar toen mijn nichtje overleed in die tijd merkte ik, dat ik mezelf nog niet in die rol zag.’ Op dat moment werkte Hendriks als dieetkok in een zorginstelling. Hij kreeg vervolgens een baan als Facility Manager op een grote scholengemeenschap.

‘Op die school, ik werkte er nog maar net, sloeg de dood plotseling toe in de vorm van een leerlinge die om het leven werd gebracht. Ineens was ik deel van een team dat de herdenkingsbijeenkomst organiseerde, en manieren bedacht om de leerlingen met hun schrik en verdriet te helpen. Ik zag hoe belangrijk en heilzaam een goed afscheid is. En ik kon met mijn organisatietalent en gevoel voor hospitality een ondersteunende rol spelen. Het begon toen dus weer te kriebelen.’

Toch volgde er nog een omweg via een tweejarige universitaire studie Facility Management, waarna Hendriks in contact kwam met twee partijen die een leidinggevende voor nieuwe crematoria zochten. ‘Daar zou alles kunnen samenvallen: mijn expertise in Facility Management, gebouwenbeheer en hospitality, mijn kloppende zorghart én mijn interesse in de dood. Wel kreeg ik het verzoek om eerst een opleiding tot uitvaartverzorger te doen.’

‘En zo kwam ik in de uitvaartzorg terecht. Al bij mijn eerste uitvaart hoorde ik achteraf van de familie ‘we vonden het fijn dat je zoveel ervaring meebracht, ook op het menselijke vlak.’ Geen crematorium dus, en daar ben ik niet rouwig om. Want de uitvaartwereld blijkt een harde wereld: ze kunnen wel een beetje collegialiteit, onderlinge warmte en transparantie gebruiken. Daar zorg ik voor, net als richting de nabestaanden die ik begeleid. En dat werkt goed, mijn weg tot hier was bijzonder, en Uitvaartzorg BijZonder groeit en bloeit.’

Door: Kaj van der Plas

Klik hier om naar de agenda van de inspiratiedag te gaan.

Klik hier om kaarten voor de lezing van Manu Keirse te bestellen.

Portret van Manu Keirse,
foto: Jimmy kets