Kinderen zonder ouders heten wees. Hoe heten ouders waarvan hun kind is overleden…
Zwangerschap en geboorte is een prachtige periode waarin je verwachtingsvol
uitkijkt naar een nieuw leven. Na deze periode komt het opgroeien- kind worden- ouder worden en wellicht opa of oma worden. Om tenslotte op respectabele leeftijd heel rustig in te slapen, te overlijden.
Helaas loopt het leven niet altijd zo. Soms overlijdt een kind al in de buik en wordt dan “stil” geboren. Ook kunnen kinderen komen te overlijden door ziekte, een ongeval of een misdrijf. Eén ding is zeker, een kind sterft altijd te vroeg, veel te vroeg…
Waarom in dit zware schrijven over de dood van een kind? SIRE is de campagne “De dood. Praat erover, niet eroverheen” in 2022 gestart. Er wordt getracht mensen meer stil te laten staan bij de waarde van praten over de dood. Het is bewustwording voor iets wat ooit komen gaat, maar hopelijk nooit te vroeg…
Stilgeboorte
De eerste 13 weken van je zwangerschap zijn al ruim voorbij en de hele wereld mag het weten: jullie worden ouders! En dan… je voelt in één keer aan jouw lichaam dat er iets niet goed zit en belt de arts. De arts hoort de klachten aan en stuurt je door naar het ziekenhuis. Daar wordt een echo gemaakt en blijkt dat jullie baby is overleden. Je hart verscheurt en alles wordt in een grote sluier van enorm verdriet verhuld. Jullie baby die zo welkom was, is overleden. De bevalling wordt opgewekt, de weeën komen en jullie kindje wordt geboren. En dan, dan is het oorverdovend stil. Geen gehuil van jullie baby, geen beweging, geen leven. De baby is stil geboren.
Maar… jullie zijn ook ouders geworden. Papa en mama geworden; wat zijn jullie daar trots op. Mag dat? Jazeker mag dat, maar wat voelt dat vreemd. Een mengelmoes van verdriet en blijdschap, gecombineerd met de hormonale emoties van de mama die daarbij horen. De hele wereld is in de war, jullie zijn in de war. Dit is slechts één voorbeeld van een stilgeboorte.
Verlies van een kind
Het verliezen van een kind is een gebeurtenis die volledig tegen de natuur in gaat. Een kind moet zijn ouders of opa/oma wegbrengen. En niet andersom!. Dat hoort niet, dat mag niet en toch gebeurt het. Het is iets waar je bij de geboorte niet bij stil staat: dat het jonge leven van je kind gaat stoppen of is gestopt. De gedachte dat je je kind niet meer ziet opgroeien is ontzettend pijnlijk. Wanneer je kind nog bij jullie thuis woonde, dan wordt je iedere dag geconfronteerd met het verlies. Die lege stoel, niet meer die kus voor het slapengaan, die heerlijke of vervelende nukken die jullie kind had. Alles wat bij het leven van jullie kind hoort, is er niet meer. Maar ook als jullie kind al op zichzelf woonde, is het verlies moeilijk te dragen. Misschien had hij/zij zelf al een gezin, een carrière of wat dan ook. Het verscheurt je hart.
Als je nog andere kinderen hebt, zeker als zij nog thuis wonen, vergeet dan niet voor hen te blijven zorgen. Soms is dat (bijna) niet op te brengen. Het is zoeken naar een evenwicht tussen aandacht en zorg voor de overige kind(eren) en jezelf/jullie.
Enig kind
En wat als het overleden kind, het enige kind was, hoe ga je dan verder? Je wordt vaak niet meer als ouders gezien. Wordt er soms aan je gevraagd: “heb jij ook kinderen?” en wat geef je dan als antwoord? Wordt er niet meer over je kind gesproken, omdat (men vindt dat) het pijn doet. Tuurlijk doet het pijn. Je bent vader en moeder en dat ben je nog steeds, ook nadat jullie kind is overleden.
Hoogspanning
Het komt vaak voor dat ouders niet op dezelfde manier reageren op het verlies. Immers iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en dat is logisch.
Maar er moet wel begrip zijn voor elkaars manier van rouwen. Als dit begrip er niet is, dan kan het zijn dat je elkaar kwijtraakt in het rouwproces en dat een relatie onder hoogspanning komt te staan. Dit heeft helaas vaak relatiebreuken tot gevolg.
De dood. Praat erover en niet eroverheen. Wilt u verder praten over dit artikel, het verlies van een kind of andere uitvaartgerelateerde zaken, neem dan contact op met uitvaartzorg BijZonder.
Langskomen op het inloopspreekuur kan op dinsdagochtend, woensdagochtend en donderdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur aan de Gieterstraat 33 in Rolde. Alle andere dagen is bezoek op afspraak mogelijk en indien gewenst wordt u thuis bezocht.
Een afspraak maken kan via de contactpagina maar ook door te bellen met 0592 - 85 34 35 of 050 - 211 03 81. En indien gewenst komen wij ook bij jou/jullie thuis.
Foto’s zijn gemaakt door uitvaartfotograaf Rob de Joode tijdens een uitvaart die in scene is gezet en de tekst van dit artikel is geschreven door Peter Hendriks.