Herken je dat, op een overlijdenspolis staat; bel direct bij een overlijden 0800-… Of een begrafenisvereniging die communiceert, als u ons niet belt, dan kan dit leiden tot het niet uitbetalen van de vergoeding. Harde woorden, dwingende woorden. Woorden die ervoor zorgen dat men als nabestaanden vaak niet weten dat men de men keuzevrijheid heeft. Keuzevrijheid voor een uitvaartverzorger naar eigen keuze, iemand die bij de familie past, zonder dat er iemand opgedrongen wordt waar men misschien geen klik mee heeft.
Hoe zit dat nu precies? Eigenlijk heeft het allemaal te maken met het type verzekering en/of vergoeding die men wel of niet heeft. Wij kennen vaak de vier meest voortkomende mogelijkheden: 1- Men is niet verzekerd bij een verzekeraar of een vereniging. 2- Men heeft een Natura verzekering. 3- Men heeft een kapitaalverzekering. 4- Men is lid van een uitvaart- of een begrafenisvereniging. Een combinatie van 2, 3 en 4 is natuurlijk ook mogelijk.
Als er geen verzekering is, dan valt vaak de keuze op een vrijgevestigde ondernemer. Vaak is dit een ondernemer uit de directe omgeving. Iemand die de gebruiken en de gewoonten van de streek kent. Incidenteel wordt een verzekeraar gebeld om de dienstverlening te verzorgen. Uiteraard vind er dan geen vergoeding vanuit de verzekeraar plaats.
Dan de Natura-verzekering. Dit is een verzekering die in producten en diensten uitkeert. U krijgt bijvoorbeeld een standaard crematiekist, 50 rouwbrieven, 50 kopjes koffie, een rouwauto, twee volgauto’s enzovoorts.
Laten deze verzekering nu eens vergelijken met een warm- en koud buffet in een wereldrestaurant. U betaald 25 euro voor vlees, vis, wild en gevogelte. Eet u geen wild, dan betaald u nog steeds 25 euro. Wilt u in plaats van wild graag sushi, maar dit staat niet op de kaart, dan kan dat wel, maar daarvoor moet u wel bijbetalen. Zo werkt dat ook bij natura-pakketten. U wilt geen koffie maar soep met brood. Dan kan dat wel. Er gaat een dikke streep door de koffie en u gaat voor de soep betalen. U wilt geen rouwauto en volgauto’s, maar daarvoor in de plaats een bakfiets. Idem, er gaat een streep door de auto’s en u gaat voor de fiets betalen.
Kiest u nu voor een andere uitvaartverzorger dan de verzekeraar, dan wordt dit pakket bijna altijd omgezet naar een geldbedrag en dit geldbedrag is dan weer vrij te besteden aan de uitvaart. Zo wordt in 1x die soep of bakfiets wel vergoed. Het kan dus lonen, als u specifieke wensen heeft om eens te informeren naar de mogelijkheden bij een andere uitvaartondernemer dan de verzekeraar.
De kapitaalverzekering. Dit is een uitvaartverzekering die bij overlijden een geldbedrag uitkeert. Het is aan de nabestaanden wat zij met dit geld gaan doen. Zij kunnen dit besteden aan de uitvaart, maar mogen hier ook van op vakantie. De verzekeraar keert dit bedrag altijd uit, ongeacht wie de uitvaart verzorgt.
Tot slot de begrafenis- of uitvaartvereniging. Dit zijn de lokale verenigingen die van oudsher de uitvaarten voor hun leden verzorgen. Nu is het zo dat door de jaren heen, de meeste verenigingen zelf geen medewerkers meer hebben die uitvaarten verzorgen en hebben zij daarvoor vaak grotere ondernemingen in handen genomen waaraan zij het werk hebben uitbesteed. Dit zijn lang niet altijd lokale ondernemingen, maar ondernemingen die op een grotere afstand zitten. Doordat de verenigingen (vaak) niet zelf de dienstverlening meer verzorgen, hebben zij prijsafspraken en leveringsafspraken gemaakt met deze ondernemingen. Vandaar vaak de harde woorden, als u niet kiest voor…, dan kan dit leiden tot het niet uitbetalen van de vergoeding. Als voorbeeld keren Assen en Rolde op verzoek van de (andere) ondernemer zonder problemen de vergoeding uit en keren bijvoorbeeld Vries en Smilde de vergoeding uit aan een andere onderneming als de nabestaanden hier aan de vereniging om vragen. Soms kan het voorkomen dat men iets minder uitkeert. Zo keert bijvoorbeeld de vereniging van Emmen en Drachten iets minder uit als men kiest voor een andere onderneming. Zij houden een paar tientjes in voor de administratiekosten. Incidenteel komt het voor dat een vereniging helemaal niet uitkeert. Dat kan en mag als dit in de algemene voorwaarden van de verenging staat. Zijn deze voorwaarden later aangepast, aangepast nadat men lid is geworden en zonder instemming van een meerderheid van de leden tijdens een algemene ledenvergadering, dan kan men dit aanvechten.
Verzekeringen werken landelijk en verenigingen lokaal.
Kan een vrije keuze ook financieel voordeel opleveren? Ja dat kan. Er zijn ongeveer 2700 uitvaartondernemingen. Dat zijn meer uitvaartverzorgers dan er grote supermarkten in Nederland zijn. Er is dus enige concurrentie die de prijzen voor de dienstverlening kunnen drukken. Van die 2700 ondernemingen zijn er (geschat) 70 ondernemingen die zonder winstopslag op ingekochte producten- en diensten werken. Dit kan een besparing opleveren van 15 tot 25% op vergelijkbare dienstverlening elders. Combineer dit eens met de vergoedingen van de verzekeraars en/of verenigingen, dan kan dit zeker een financieel voordeel opleveren. In Tynaarlo, Rolde en de Wilp is uitvaartzorg BijZonder één van deze 70 ondernemingen. U kunt contact opnemen met uitvaartzorg BijZonder. Dit kan via de contactpagina maar ook door te bellen met 0592 - 85 34 35 of 050 - 211 03 81. Wij bespreken graag en geheel vrijblijvend met u de mogelijkheden en de financiële (positieve of negatieve) consequenties.
Maar wees u zich ervan bewust dat een passende uitvaartverzorger belangrijker is dan welk financieel voordeel dan ook. Is een uitvaartverzorger niet passend, dan kan dit een rouwtrauma voor het leven veroorzaken. Om uw nabestaanden te ontzorgen; kies bij leven en kies bewust. En dit mag dus ook iemand anders zijn dan uw polis vermeld.