Geldzorgen en toch een volwaardig afscheid

Terug naar Blog

Een volwaardig afscheid ondanks grote geldzorgen…

Niet iedereen heeft familie om zich heen. Niet iedereen heeft familie die te hulp kan schieten als de financiële nood hoog is. Niet iedereen wil moeite doen om een afscheid te organiseren welke met veel hobbels en regelwerk gepaard gaat, omdat er grote financiële problemen zijn. Maar Uitvaartzorg BijZonder WEL! Wij gaan echt tot het “gaatje” om voor iedereen, rijk of arm, een persoonlijk en volwaardig afscheid te regelen.

In deze blog deel ik mijn ervaring van een overledene die samen met haar familie in de schuldsanering zat en waarvoor wij als Uitvaartzorg BijZonder ons uiterste best hebben gedaan om er een mooi en waardig afscheid van te maken.

Als er geen financiële ruimte is om een uitvaart te betalen en ook geen- of beperkte verzekering is en de nabestaanden zijn ook niet in staat om de uitvaart te betalen, dan zal de gemeente de uitvaart betalen. De gemeente bepaalt dan ook hoe de uitvaart verloopt: sober, met of zonder familie, wel of geen bloemen enzovoort.

De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Mensen leven constant in stress en zitten vaak niet lekker in hun vel. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim: het speelt zich af achter vele voordeuren. Wanneer je daarnaast ook nog te maken krijgt met een overlijden binnen de familie, dan is dat ten eerste vooral een verdrietige situatie. Daarnaast rijst er direct de vraag op: hoe gaan we de uitvaart betalen? En hoe komt die uitvaart er dan uit te zien?

Toen ik de opdracht kreeg om de uitvaart te mogen organiseren voor deze familie, wist ik meteen dat ik graag mijn tanden hier in wilde zetten. Ik wilde graag meedenken met deze familie, omdat ik ieder mens een respectvolle en betaalbare uitvaart gun.

In zo’n geval krijg je te maken de bewindvoerder van de familie die de financiële afhandelingen doet en polissen onder haar beheer heeft. Vervolgens kreeg ik via haar een ingangetje bij de verzekeraar en heb meer geld er uit weten te slepen dan de polis aangaf.

Dat alle kleinkinderen aanwezig konden zijn tijdens de uitvaart van hun oma was natuurlijk belangrijk. Dus kreeg ik het voor elkaar om een grotere ruimte in het uitvaartcentrum te regelen tegen de prijs van de kleinste ruimte. Door even goed na te denken kon ik de familie een aangepaste prijs voor de kist bieden. Er zat namelijk een piepkleine beschadiging op de betreffende kist die je niet zag. Ik heb geregeld dat er een aangepaste prijs voor de laatste verzorging werd aangeboden. Een bloemstuk voor een uitvaart is normaal gesproken best prijzig. In dit geval verzorgde ik een bloemstuk mét lint, geleverd één dag voor de uitvaart, met daarin bloemen die niet meer een volle week zouden kunnen staan. Wees creatief!
Oh ja…. en heel stiekem heb ik niet al mijn uren doorberekend.

Ik ben mijn leveranciers dankbaar, omdat zij hun diensten en producten tegen een lagere prijs aan hebben geboden.

Tenslotte: het allermooiste van deze uitvaart vind ik dat er bij één van de kleinkinderen van de overleden oma een trauma is weggenomen. Bij de gemeentelijke uitvaart van opa 3 jaar geleden heeft hij niet echt afscheid kunnen nemen en daar heeft deze jongen echt last van gehad. Blijkbaar is dat zo traumatisch geweest dat hij in paniek raakte bij het zien van zijn overleden oma. Door deze kleinzoon intensief (ook na de uitvaart) te begeleiden, bij de hand te nemen en in alle rust dingen uit te leggen, heeft hij nu intens afscheid kunnen nemen van zijn oma . Ook het verlies van opa 3 jaar geleden heeft een plekje gekregen.

Yes-gevoel bij Peter Hendriks van Uitvaartzrog BijZonder

Daarom doe ik mij werk zo graag voor Uitvaartzorg BijZonder. Dit soort situaties geeft mij een echt YES-gevoel!